Vraag & antwoord

  • Algemeen

  • De naam Melakos komt uit het Latijn en het Grieks.

    'Melius' uit het Latijn, betekent beter. De trappen van vergelijking voor goed zijn in het Nederlands GOED - BETER - BEST. In het Latijn is dit BONUS - MELIOR - OPTIMUS. De bijwoorden hiervan zijn BENE - MELIUS - OPTIME.

    'Akouoo' uit het Grieks, is de 1ste persoon enkelvoud van het werkwoord AKOUEIN. Dit betekent horen of luisteren.

    Vandaar : melius-akouein = beter (Latijn) horen (Grieks)
    MELAKOS = 'Het beter gehoor', precies ons doel!

  • Anatomie van het oor

  • Het buitenoor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang en speelt een belangrijke rol in de receptie van geluid. De oorschelp en de gehoorgang geleiden het geluid naar het trommelvlies. De oorschelp heeft een esthetische functie. De gehoorgang heeft een beschermende functie en vormt tevens een barrière naar het trommelvlies en het middenoor. Oorsmeer heeft ook een beschermende functie en voorkomt ontstekingen met schimmels of bacterien. De huid van de gehoorgang heeft een migrerende eigenschap, dat wil zeggen dat 'afval' van binnen naar buiten wordt afgevoerd, een soort van transportbandfunctie.

  • Het middenoor brengt de geluidstrillingen, via de gehoorbeentjesketen, over van het trommelvlies naar het slakkenhuis.

  • Het binnenoor bestaat onder andere uit het slakkenhuis of cochlea dat de geluidstrillingen omzet in een elektrisch signaal voor de gehoorzenuw. Dit signaal kan worden doorgegeven aan de hersenen. Het binnenoor speelt een belangrijke rol in het evenwicht.

  • Fysiologie van het oor

  • Geluiden die het oor bereiken worden in eerste instantie opgevangen door de oorschelp, die het geluid richt naar de gehoorgang. De gehoorgang geleidt het geluid naar het trommelvlies. Door zijn tunnelstructuur, een soort orgelpijp van gemiddeld 2.5 cm, is de gehoorgang in staat om geluiden (vooral hoge frequenties tussen 2000 en 5000 Hz) te versterken.

  • Het geluid dat het trommelvlies bereikt, veroorzaakt een trilling die wordt overgebracht op de gehoorbeentjes keten. De geluidstrillingen worden via de gehoorbeentjes doorgegeven naar het slakkenhuis. Het slakkenhuis, ook cochlea genoemd, is opgebouwd uit kanalen gevuld met vocht. Trilling van het geluid in lucht (de omgeving, de gehoorgang en de middenoorholte) zal omgezet worden in vloeistoftrillingen van de cochlea.

  • Het geluid dat de cochlea bereikt zal daar een golfbeweging veroorzaken van het vocht. Dit veroorzaakt uiteindelijk een prikkeling van de haarcellen, die op hun beurt signaal doorgeven aan de gehoorzenuwvezels. De gehoorzenuw geleidt de boodschap naar het auditieve centrum van de hersenen.

  • Gehoorverlies

  • Types gehoorverlies

    Er zijn verschillende types gehoorverlies gerelateerd aan de plaats in het oor waar het probleem zich situeert:

    Perceptief gehoorverlies

    is het gevolg van een probleem ter hoogte van het slakkenhuis of de hoger gelegen zenuwbanen (ook 'sensorineuraal gehoorverlies' genoemd).

    Geleidingsgehoorverlies

    is het gevolg van een probleem ter hoogte van de gehoorgang, het trommelvlies, de gehoorbeentjesketen of het ronde venster. Dit wil met andere woorden zeggen een stoornis t.h.v. de structuren die de geluidstrillingen moeten doorgeleiden naar het slakkenhuis (vandaar ook de andere veel gebruikte termen 'conductief gehoorverlies of transmissieverlies').

    Gemengd gehoorverlies

    is een combinatie van perceptief en geleidinsgsgehoorverlies.

  • Pathologieën van het gehoor

    Slechthorendheid kan ontstaan omwille van verschillende redenen. Het kan aangeboren, erfelijk of verworven zijn. Gehoorverlies kan worden teweeggebracht door ouderdom, lawaaiblootstelling, ziektes, ...

    Ouderdomsslechthorendheid of Presbyacusis

    Deze veelvoorkomende vorm van slechthorendheid wordt, zoals de naam al laat vermoeden, op latere leeftijd verworven. Het gehoor vermindert meestal traag en dit uit zich eerst in de hoge tonen (hoogfrequente geluiden). De eerste subjectieve verschijnselen zijn het minder goed verstaan in lawaaierige situaties, in groep, op grotere afstand,... Vaak merkt de omgeving van de slechthorende eerst op dat de persoon in kwestie moeilijker begint te horen en verstaan vooraleer de persoon zelf hinder ondervindt. De slechthorende begint zich soms sociaal af te sluiten omdat hij/zij het gevoel heeft 'Ik kan toch niet volgen'.

    Lawaaischade

    Langdurige blootstelling aan te hoge geluidsniveaus kan het gehoor tijdelijk of blijvend beschadigen. Gehoorverlies van de hoge tonen (hoogfrequente geluiden) is het typisch resultaat van deze beschadiging. Verder is het ook mogelijk dat deze lawaaischade gepaard gaat met oorsuizen (ook 'tinnitus' genoemd). Hierbij hoort de persoon een beltoonachtig, zoemend of sissend geluid, dat wordt veroorzaakt door het gehoorstelsel en niet door een externe bron. Tinnitus kan tijdelijk of blijvend zijn en komt relatief veel voor. Studies tonen aan dat jongeren die worden blootgesteld aan harde geluiden meer kans hebben op tinnitus dan leeftijdsgenoten die niet worden blootgesteld aan harde geluiden. Daarom is het nuttig om het gehoor tegen overmatig lawaai te beschermen met behulp van correct aangepaste gehoorbescherming.

    Middenoorontsteking of Otitis Media

    Een ontsteking van het middenoor kan zich uiten in acute of chronische vorm. Meestal gaat de ontsteking gepaard met een bovenste luchtweginfectie. Door slijmvlieszwelling is de buis van Eustachius (de verbinding tussen middenoor en de neus-keelholte) minder doorgankelijk en ontstaat er druk in het middenoor waardoor de ontsteking kan ontstaan. Een acute otitis media wordt gekenmerkt door pijn en koorts. Loopoor kan ook ontstaan bij perforatie van het trommelvlies door te hoge druk met drainage van etter. Dergelijke ontsteking kan best door een huisarts of specialist (Neus Keel Oor-arts) nagekeken en behandeld worden.

    Onderbreking in de gehoorbeentjesketen

    De 3 gehoorbeentjes: hamer (malleus), aambeeld (incus), stijgbeugel (stapes) bevinden zich in het middenoor. Door een onderbreking in deze gehoorbeentjesketen kan men een conductief gehoorverlies hebben.

    Otosclerose

    Deze aandoening impliceert de verweking van het bot in het binnenoor. Het veroorzaakt een toenemend gehoorverlies en dit kan van conductieve of gemengde aard zijn.

  • Beperkingen door gehoorverlies

    Iemand die slecht hoort kan beperkingen ondervinden op verschillende vlakken:

    Detectie, dit wil zeggen het waarnemen van de aan- of afwezigheid van geluiden en klanken.
    Discriminatie, dit houdt in het onderscheiden van verschillende geluiden en klanken.
    Identificatie, dit is het kunnen herkennen van geluiden en klanken.

    Deze problemen vertalen zich vooral in een slechte spraakverstaanbaarheid bij gesprekken, voornamelijk in combinatie met achtergrondlawaai. Vaak ondervinden personen met een gehoorverlies beperkingen bij het functioneren in het dagdagelijkse en vooral sociale leven. Deze kunnen divers en sterk persoonsafhankelijk zijn.

  • Testen van het gehoor

    Verschillende gehoortests kunnen afgenomen worden om een zo volledig mogelijk beeld van het gehoorverlies te krijgen:

    Audiometrie

    Een tonale audiometrie of 'klassieke gehoortest' wordt afgenomen om iemands gehoordrempel te bepalen. Bij elke zuivere toon met een bepaalde toonhoogte die wordt aangeboden past een minimale luidheid waarbij we deze toon nog net kunnen horen. Deze luidheid wordt de gehoordrempel genoemd. De resultaten worden uitgezet op een grafiek (audiogram). Het gehoor kan normaal of afwijkend zijn. Bij een gehoorverlies wordt de mate en de aard van het verlies weergegeven. De mate van het gehoorverlies varieert van licht tot ernstig. Bij de aard van het verlies maken we een onderscheid tussen perceptief, geleidings- of gemengd gehoorverlies.

    Spraakaudiometrie

    Deze test kan aanvullend afgenomen worden op de tonale audiometrie. Bij deze laatste wordt er enkel getest met zuivere tonen maar wordt weinig informatie bekomen over het functioneren van het gehoor in het dagelijkse leven. Daarom is het nuttig om de mate te bepalen waarin men gesproken woorden (spraak) kan verstaan bij verschillende luidheden (intensiteiten). De resultaten worden weergegeven op een grafiek (spraakaudiogram).

  • Tinnitus

  • Tinnitus

    Tinnitus is het waarnemen van een geluid (piepen, ruisen,…) zonder de aanwezigheid van een externe geluidsbron.

    Er is een grote populatie die een vorm van tinnitus ervaart, slechts een klein percentage hiervan ontwikkelt een ‘problematische’ tinnitus.

    Hyperacousis is het overgevoelig zijn aan geluiden die door andere mensen als normaal ervaren worden.

    Tinnitus Retraining Therapy

    Deze therapie werd ontwikkeld door dr Pawel Jastreboff en dr Jonathan Hazell.
    Het doel van de therapie is niet het ‘genezen’ van de tinnitus. De nadruk ligt op de habituatie of gewenning van het geluid en het uitblijven van negatieve reactie op de tinnitus en/of hyperacousis.

    De therapie bestaat uit twee belangrijke onderdelen.
    Enerzijds is er de counseling, waarbij er meer uitleg wordt gegeven over de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van tinnitus, alsook de mechanismen die instaan voor de negatieve reactie op de tinnitus. Dit aan de hand van het neurofysiologisch model voor tinnitus van dr Jastreboff. Tijdens deze sessie ligt de nadruk dus op het verstrekken van informatie en het bespreken van vragen en bezorgdheden van zowel de patiënt als de omgeving.

    Een tweede belangrijk onderdeel is geluidsverrijking of geluidstherapie.
    Dit is het aanbieden van aanvullend geluid om het tinnitus signaal zachter en/of minder opvallend te maken. Het aanbieden van dit geluid kan op verschillende manieren en is sterk persoonsafhankelijk. Zo kan er gebruik gemaakt worden van hoortoestellen, ruisgeneratoren of gecombineerde toestellen (zowel hoortoestel als ruisgenerator). Soms is het genoeg om zachte muziek of een aangenaam geluid aan te zetten wanneer u zich in stilte bevindt zowel overdag als ‘s nachts.

    De therapie is geslaagd wanneer de tinnitus niet meer constant wordt opgemerkt en de negatieve reacties uitblijven op momenten dat de tinnitus wel wordt waargenomen.
    In de meeste gevallen is de tinnitus nog hoorbaar, maar minder storend en met minder effect op de levenskwaliteit.

Wij zijn u graag van dienst

Wil u een nieuw hoorapparaat of gehoorbescherming? Maak een afspraak om bij ons langs te komen.

Werknemer

Winkelmand

Je winkelmand is momenteel leeg.

Start met winkelen

Inloggen